Mocsár Zsófia
DIY vaj!
Mire jó a vaj? Evidens: felhasználható a konyhaművészetben.
A vaj tulajdonsága: „kenyérre lehet kenni”[1]. Nem is olyan egyszerűen,
ha már itt tartunk: ha frissen veszem ki a hűtőből, egy tömör, hideg
téglatestet (hasábot, gömböt, rudat, amorf formát, ha előzőleg megolvadt stb.)
tartok a kezemben. (vö. Bódis Kriszta: Kemény vaj) Lehetne versenyt rendezni,
ki tudja a leggyorsabban megkenni a kenyeret ezzel a korántsem kenhető, inkább
forgácsolódó, szeletelhető, anyaggal. Rövid keresés után megtaláltam a
forgalomba hozott hősugárzó vajazó kést. Hányféleképpen kenjük meg egyáltalán
vajjal a kenyeret?
A házi, ízesített vajak kategóriájában beszélhetünk csípőspaprikás,
medvehagymás, petrezselymes, citromos-petrezselymes illetve olívás
fűszervajról, létezik bazsalikomos, fokhagymás, szárított paradicsomos változat
is. Csinálnak vajat kecsketejből, de dióból és mogyoróból is. A tisztított vaj,
a ghee, indiai specialitás, sütésre használják elsősorban. Mindez elkészíthető
házilag is. Tejszínből. Felszínből.[2] Vajkrémek tömkelege. Vajas kenyér sósan,
cukrosan, májkrémmel, lekvárral, mézzel. Burgonya megsütve, vajjal puhítva.
Találj ki új receptet a vajjal! Mindezek után rá kell jönni: nehéz feladat.
Néhány szakácskönyv átlapozása után ilyen
mondatkezdeményekkel találkozhatunk: „a vajat lábasban megolvasztjuk”,
„megforrósított vajon üvegesre pároljuk…” „olvasztott vajjal meglocsoljuk” stb.
Mindebből arra következtetek: a hideg ételekhez szilárd állapotban, meleg
ételek készítésénél folyékony állapotban hasznosítjuk a vajat.
A mai konyhaművészet nem arról szól-e, hogy keverjünk össze
mindent mindennel, önmaga ellenpontjával, -pontjaival (de csak módjával):
édeset sóssal (ez a minimum persze), citromot mézzel, vajhalat vaníliával, májat
fahéjjal és szegfűszeggel - így keletkezett-e a sós vaj karamell is például?
Mindent lehet finomnak tudni, lehet ínyencnek mutatkozni, ha meghallom, hogy
olívaolaj, szárított paradicsom, parmezán, gondolhatok-e rosszra?
Bevallhatom-e, hogy nem szeretem az olívabogyót? A vaj ma „trendinek” számít?
Oké, használják étolaj helyett, de használnak állatzsírt, illetve olíva-
mogyoró- pálma- kukoricacsíra- szőlőmag- stb. olajat is. Miért választja mégis
sok ember a vajat? Olcsóbb? Természetesebb? Ha már arról beszélünk, hogy
természetesség, mi természetes van abban, hogy elfogyasztjuk egy másik emlős
mirigyváladékát valamint az abból készült termékeket. Ilyet csak az ember
csinál. Létezik ma olyan termék egy áruházban, ami természetesen készül? Mi
történik, ha kihagyom a vajat az életemből? Minden pótolható. Margarin ugye.
Már ha eltekintünk a kísérlettől, miszerint ha vajat és margarint kiteszünk a
szabadba, a vajat a hangyák azonnal felfalják, míg a margarinhoz hozzá sem
szagolnak. A vaj is pótolható.
Kellemetlen lehet vajat enni magában. Nem tudok olyan
emberről, aki beleharapna és úgy enné. Tehát önmagában kevés.
Vaj: szexualitás? Becsomagolni, eladni síkosítóként?
<Alig tágul, alig se nedvesedik.
„Várjál”- mondta, és belevájt ujjaival
egy megkezdett margarinba, magába masszírozta,
aztán még egy adagot.
„ENNI is fog még ebből?”
„Meg tudom mosni valahol magam?””- kérdeztem később.>[3]
Komoly tanulmányt írni, miért egészséges vajjal? Internetes
fórumokra posztolni, felmérést készíteni, várni a reakciókat? A mai sterilizálni
kívánt világunkban lenne-e olyan, aki ezt komolyan venné?
A vaj nyomot hagy. Zsíros. (Önmaga zsír.) És? Sok más is az.
Kicserélni a vajat a szappannal. Nyilvános fürdés vajjal.
Árulhatnának folyékony vajat is flakonban, különlegesen
hőkezelve, homogenizálva (bár ennek a jelentésével kapcsolatban homályos
gondolataim voltak, míg utána nem néztem - feltételezem nem vagyok egyedül
ezzel).
Olyan kiállítást csinálni, ahol a vaj eltűnt. (Hiszen
ellopták a vonaton: vajtól megfosztott kóstoló). Olyan képeket (?) kiállítani,
ahol ott vannak az alapanyagok, csak a vaj hiányzik?
A kiállítótér tele asztalokkal. Az első asztalon csak
kenyér. A következőn kenyér és lekvár. Majd kenyér és szalámi. Mogyoró. A
végére lehet egészen sok alapanyag bármilyen vajjal készült étel receptjéből.
Szabad kóstoló. Ugyanez az esemény később úgy ismétlődik meg, hogy minden
asztalon ott a vaj.
Vagy DIY vaj. Formázd és csomagold tárlat. Közösségi
vajköpülés az Intermédián. Olcsó, hasznos alapanyagból közösségi élmény majd
egyéni mintázás, alkotás, csomagolás (McLuhan fej vajból, csomagoláson tv rajz
például) majd kiállítás. Kiállítás, ahol a tárlók pultok is egyben. A művész
mint kofa. A látogatók pedig megvásárolhatják házi vajainkat. Vagy kenjük a
hajunkra.
[1] Ez önmagában is lehetne tárgyalási szempont: a
mondatról, hogy „kenyérre lehet kenni” véleményem szerint mindenki a vajra
asszociál. Puha, kedves, segítőkész, szolgálatkész. Lekvár. Dosztojevszkij
beszélő nevű szereplője Marmalade jut eszembe a Bűn és bűnhődésből (Szonya
apja). Mit jelent az, ha valakire ezt mondjuk? (Minden hájjal meg kent -
szintén hasonló fogalomkör). Köztudott, hogy ha azt mondom valakire, számára a
kenyér mindkét oldala vajas, arra utalok, hogy az illető biszexuális. Murphy
törvénye: az elejtett vajas kenyerek mindig a vajas felükkel érnek földet.
[2] („A mélység van, bár nincs rá szükség. De csak ha van,
szükségszerű a felszín léte. A Felszín másodlagos. Mély verseket arról a
közegről szokás írni, amelyben éppen fuldoklunk. A felszínre pedig azért
törekszünk, hogy levegőt vegyünk. Ha ismernénk a közeget, tudnánk, hogy
remélhetünk-e levegőt a felszínén. Sőt, hogy van-e egyáltalán felszín. Mert
nélküle értelmét veszíti a mélység. A Mélység másodlagos.” Kemény István: Témák
a rokokó-filmből)
[3] Részlet Petri György: Hogy elérjek a napsütötte sávig
című verséből
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése